AFLYST - Bliv klædt på til at styrke mandefællesskaber
Arrangør: Kurser og konferencer

Aktivitetsnr: 3093-22-00-09 
Tilmeldingsfrist: 14-02-2022
StedKomponent Herlev
Lyskær 3 ef, 1. sal, 2730 Herlev
Dato og tid15.03.2022, Kl.: 08:30 - 15:00
Normeret18
Pris Aktivitet2.495,00 kr.
UndervisereHans-Jørgen Knudsen
KontaktpersonDorthe Bidstrup Jensen    E-mail adresse: dbj@komponent.dk

H-Målgruppe
Alle, som arbejder med etablering af mandefællesskaber, f.eks. sosu-assistenter, sygeplejersker, konsulenter og lignende.

H-Indhold
Forskning viser, at mennesker med gode sociale relationer er bedre rustet til at overleve sygdomme.
Ud fra kvalitative studier beskriver mandeforsker Simon Simonsen i sin bog "Mænd, sundhed og sygdom: ronkedorfænomenet", hvordan mænd i forbindelse med sygdom vælger at distancere sig og søge bort fra fællesskaber.

De samme dynamikker lader til at spille ind ved andre livsomvæltninger som pensionering, skilsmisse eller ægtefælles død. Det kan desværre få yderst alvorlige sociale og sundhedsmæssige konsekvenser, som rammer manden og hans nærmeste.

Følgende fakta dokumenterer disse alvorlige konsekvenser


  • Mænd dør i gennemsnit fire år før kvinder.

  • De 25 procent mindst privilegerede mænd dør 10 år før den fjerdedel af mænd, der er mest privilegeret. For 25 år siden var forskellen 5,5 år.

  • En ufaglært mand dør 13 år før en højtuddannet kvinde.

  • Mænd bruger den alment praktiserende læge 30 procent mindre end kvinder.

  • I 2019 begik 629 mennesker selvmord - 470 af dem var mænd svarende til 75 %.

  • Mænd, der bor alene, dør syv år tidligere end mænd i parforhold. For kvinders vedkommende er forskellen tre år.

  • Otte ud af ti hjemløse er mænd.


Vi ved fra undersøgelser, at ensomhed kan lede til forskellige sygdomme. Mandefællesskaber indgår som en del af den tidlige opsporing, og resultater fra Roskilde Kommune viser, at et års deltagelse i mandefællesskaber afhjælper ensomhed og markant styrker den mentale trivsel.

Mange kommuner og flere civilsamfundsorganisatoner efterspørger derfor råd og vejledning i at få mænd til at deltage i forebyggelse og rehabilitering. Nærværende kursus giver konkrete anvisninger til. hvordan man kan mobilisere flere af de ældre mænd til at deltage i mandefællesskaber.

Som kursist får du indsigt i de væsentligste forhold, der øver indflydelse på mænds måde at møde større livsudfordringer. Du lærer samtidig at kommunikere med manden med afsæt i hans fortælling. Derudover får du praktisk vejledning i, hvad det kræver at etablere mandefællesskaber i din kommune. Og endelig vil du høre om, hvordan eksisterende mandefællesskaber forandrer mænds præference for at distancere sig til at være åbne og handlekraftige i forhold til sygdomssymptomer, ensomhed og social distancering

Skal du mobilisere mænd i en svær livssituation til at deltage i mandefællesskaber? Erfaringer fra Roskilde Kommune viser, at mandefællesskaber er en god vej til at genfinde glæde og livslyst.

Komponent Herlev, Lyskær 3 ef, 1. sal, 2730 Herlev
15.03.2022 kl. 08:30 - kl. 15:00